Trainingsacteren

“Het belangrijkste in communicatie

  is te horen wat niet gezegd wordt”

Waarom trainingsacteren?

In 2021 heb ik de opleiding tot trainingsacteur succesvol afgerond aan de Hebbes Academy in Gemonde. Tijdens deze opleiding heb ik ontdekt waar mijn passie ligt. Mensen helpen doorgedrag te leveren waarmee ze kunnen oefenen! Want in de theorie leren is vaak toch net even anders dan het geleerde ook daadwerkelijk in de praktijk toepassen.

Daarnaast heb ik diverse specialisaties gedaan zoals assesment, agressie, psychiatrie/zorg/dementie, regietheater en motiverende gespreksvoering.

Of het nu gaat om een examengesprek, assessment of een agressietraining: op het moment dat je kan oefenen in een situatie met realistisch gedrag dan ervaart je pas echt wat dit met je doet en of je hier op de juiste manier mee om kunt gaan. 

 Ik vind het ontzettend waardevolom mensen te helpen te ontdekken wat er anders kan in hun relatie tot en communicatie met anderen. Doordat je eerder ontstane situaties kan oefenen in een veilige omgeving, wordt al snel duidelijk hoe jouw actie en reactie met elkaar verweven zijn. Door het geven van zuivere feedback ontstaan inzichten in reeds aanwezig kwaliteiten en waar nog verbetering te behalen is.

Als trainingsacteur zorg ik altijd voor:

Een goede voorbereiding van de oefensituatie door de situatie zorgvuldig uit te vragen

Een veilige en prettige situatie om in te kunnen oefenen

Oog voor de deelnemer en houd ik zorgvuldig in de gaten wat de situatie met de deelnemer doet

Zeer realistisch gedrag waar de deelnemer mee kan oefenen en van kan leren

Afstemming van mijn gedrag op de specifieke deelnemer en beweeg ik mee met wat er gebeurt

Heldere en opbouwende feedback in en uit de rol tijdens en/of na afloop van de oefensituatie

Met zijn tweeën 

Het kan in sommige situaties heel prettig zijn om met meerdere trainingsacteurs tegelijk samen te werken. Bijvoorbeeld bij regietheater, oefenen met oudergesprekken, gezinstherapie of agressietraining.

Mijn collega Tiziana Versmissen- Saraceno en ik werken nauw samen en zijn goed op elkaar ingespeeld. Wij zijn daarom ook als duo inzetbaar. 

Tiziana heeft meer dan 20 jaar achtergrond in het onderwijs en werkt als trainingsacteur en trainer voor diverse organisaties in het onderwijs en de zorg.

 

Tiziana Versmissen-Saraceno

“Walter heeft tijdens een veiligheidsdag meegewerkt aan een workshop over aanspreken op onveilig gedrag. Walter heeft samen met een andere trainingsacteur een zeer realistische regiescene neergezet. De deelnemers vonden het herkenbaar maar er werd ook gelachen. Walter speelde heel goed in op de regie aanwijzingen van de deelnemers.
Ook hebben we samen halverwege de workshop nog wat aanpassingen gedaan en daarin had Walter hele goeie ideeën om de workshop nog effectiever te maken! “

Marije Oosterheert

Senior Consultant, Kader

“Bij een trainingsacteur is het uiteraard fijn als de daadwerkelijke opdracht naar wens wordt uitgevoerd. Dat was met Walter zeker zo, onze studenten werden door Walter uitgedaagd om het geleerde in praktijk te brengen. Het is echter nóg fijner als een trainingsacteur daarnaast ook enthousiast is, open staat voor feedback en sociaal is. En dat was Walter. Hierdoor was het prettig met hem samen te werken en te sparren.”

Souad Zgaoui

Docent Communicatie, Hogeschool Rotterdam

“Walter heeft voor een workshop tijdens een veiligheidsdag voor mensen in de bouw een regiescene neergezet samen met een andere acteur. Walter pikte de regietips heel goed op, vroeg goed door en kon zich goed inleven in de doelgroep.”

Renée van Veen

Senior safety culture consultant and trainer, Kader

“Walter heeft meerdere keren voor ons komen trainingsacteren bij de Hogeschool Rotterdam. Studenten geven bij het vak personeelsgesprekken (toetsing; functioneringsgesprek) aan dat zijn manier van acteren heel realistisch en werkelijk lijkt. Zo voelden ze alsof ze daadwerkelijk met een medewerker te maken hadden van ons bedrijf.
Zelf ervaar ik Walter als betrokken, warm en enthousiast. De feedback die studenten van hem ontvangen is heel gericht op het gedrag dat de student vertoont en hoe dat gedrag op hem overkomt. Precies wat ze nodig hebben!
Walter is ook niet te beroerd om lastminute voor je klaar te staan…..! Top!”

Barbara van der Burg - Hirdes

Kerndocent , Hogeschool Rotterdam

“Een aantal keren met Walter gewerkt tijdens verschillende trainingen/workshops. Daarbij heeft Walter onder andere samen met andere acteurs regiescènes neergezet. Gedurende deze scènes is te merken dat Walter zich vooraf goed in het script heeft ingeleefd en het zich ‘eigen’ heeft gemaakt. Dat maakt het prettig samenwerken met trainers en andere acteurs.
Walter heeft goede interactie met de betrokkenen en geeft waardevolle feedback die gericht is op het gedrag dat de deelnemer vertoont tijdens de training. Daarbij geeft hij heel goed aan hoe het gedrag van de ander op hem overkomt en wat het gevoel daarbij doet, waardoor onze deelnemers in een ‘veilige setting’ ervaren wat actie-reactie tot stand brengt. Dat is precies wat we willen meegeven.”

Kaleb Woudenberg

Senior Safety Consultant, Kader

“Nu reeds twee keer met Walter gewerkt en ons opleidingsinstituut is erg blij met zijn bijdrage. Walter is in staat om zeer authentiek en echt verschillende personages neer te zetten, waarbij onze cursisten de optimale leerervaring krijgen.”

Sylvia Cool

Hoofd opleiding, Stichting Jeuginterventies

“Walter schakelt snel tussen verschillende rollen, waardoor hij tijdens de training een goede interactie kan maken met de deelnemers.
Tijdens de totale training toont hij ook continu professioneel gedrag”

Ronny de Kort

Health And Safety Consultant, KADER

“Walter is in staat de student te voorzien van nuttige en leerzame feedback vanuit zijn rol, maar ook als persoon. Studenten kregen lof als dit gepast was, en leerpunten waarmee zij verder konden. Fijne acteur. Studenten HRM – opdracht coachgesprek.”

J. van Eisden

Trainer, docent, Eisden Education

Contactgegevens

Walter Jansen-Gorter

Mob: +31 (0) 6 40 49 75 62

E-mail: INFO @ A-C-T.NL